Wykonanie
Kilka lat wstecz byłam na wczasach w Hiszpanii . Nic nadzwyczajnego w obecnych czasach . Nie znoszę leżenia na słońcu , dlatego wędrowałam po wąskich uliczkach miasteczka i wchodziłam do niemal że każdej knajpki po drodze . A było tam tego --multum--. I właśnie tam dostałam
kurczaka , "niebo w gębie" jak to moja mama mawiała. Po dziś dzień próbuje odtworzyć smak tego dania. Niestety nie bardzo mi się to udaje.Pocieszające jest to że jestem coraz bliżej.Składniki na 4 porcję2
filety kurczaka1
papryka czerwona1
papryka żółta1 puszka kukurudzy1 puszka
fasolki ciemnej1 duża
cebula2
pomidory1 łyżeczka
papryki mielonej ostrej (można mniej)
sos tabascooliwa do smażenia
sólWykonanieKrok 1 . Filety umyć ,osuszyć i pokroić w poprzek ( grubość kawałków ok 2 cm) .Oprószyć
solą.Krok 2 . Umytą
paprykę pokroić w paski,
cebulę w piórka ,
pomidory w ósemki .Krok 3 . Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć kawałki filetów ( ok 5 minut) Wyłożyć na talerzykKrok 4 . Na tym samym tłuszczu podsmażyć kolejno ,
cebule ,
papryki ( ok 5 minut)dodać
kukurydzę ,
fasolkę i na koniec
pomidory .Smażyć cały czas mieszając ok 4-5 minut.Krok 5 . Do
mieszanki warzywnej dodać kawałki
kurczaka , zamieszać i zmniejszyć ogień .Krok 6 . Na patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć
paprykę mieloną , jak zacznie zmieniać kolor , wylać do rondla z warzywami i
kurczakiem . Całość poddusić jeszcze chwilkę Doprawić
solą i
sosem tabascoPodawać z
ryżem lub jako samodzielne danie