ßßß Cookit - przepis na Kurczak al Meksykana

Kurczak al Meksykana

nazwa

Wykonanie

Kilka lat wstecz byłam na wczasach w Hiszpanii . Nic nadzwyczajnego w obecnych czasach . Nie znoszę leżenia na słońcu , dlatego wędrowałam po wąskich uliczkach miasteczka i wchodziłam do niemal że każdej knajpki po drodze . A było tam tego --multum--. I właśnie tam dostałam kurczaka , "niebo w gębie" jak to moja mama mawiała. Po dziś dzień próbuje odtworzyć smak tego dania. Niestety nie bardzo mi się to udaje.
Pocieszające jest to że jestem coraz bliżej.
Składniki na 4 porcję
2 filety kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka kukurudzy
1 puszka fasolki ciemnej
1 duża cebula
2 pomidory
1 łyżeczka papryki mielonej ostrej (można mniej)
sos tabasco
oliwa do smażenia
sól
Wykonanie
Krok 1 . Filety umyć ,osuszyć i pokroić w poprzek ( grubość kawałków ok 2 cm) .Oprószyć solą.
Krok 2 . Umytą paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka , pomidory w ósemki .
Krok 3 . Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć kawałki filetów ( ok 5 minut) Wyłożyć na talerzyk
Krok 4 . Na tym samym tłuszczu podsmażyć kolejno , cebule ,papryki ( ok 5 minut)dodać kukurydzę , fasolkę i na koniec pomidory .Smażyć cały czas mieszając ok 4-5 minut.
Krok 5 . Do mieszanki warzywnej dodać kawałki kurczaka , zamieszać i zmniejszyć ogień .
Krok 6 . Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć paprykę mieloną , jak zacznie zmieniać kolor , wylać do rondla z warzywami i kurczakiem . Całość poddusić jeszcze chwilkę Doprawić solą i sosem tabasco
Podawać z ryżem lub jako samodzielne danie
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/04/kurczak-al-meksykana-kilka-lat-wstecz.html