ßßß
Feta to wspaniały dodatek do różnych dań . Natomiast marynowana w oleju rzepakowym ,czosnkistaje si e doskonałym dodatkiem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego gości na moim stole co dzień . Urzywam go do pieczenia , smażenia ,sałatek.Składnikiser fetaolej rzepakowy5-6 ząbków czosnkukilka gałązek koperku2-3 ziarna ziela angielskiego10 ziaren pieprzu1/2 łyżeczki ziaren gorczycy1/2 strąka papryki czerwonej i żółtejkilka listków bazyliiWykonanie- Fetę pokroić w plastry ok 2 cm .- Warzywa umyć i osuszyć. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Paprykę w paski.- Do czystego słoika włożyć 3-4 gałązki koperku, kilka płatków czosnku. i kilka cząstek papryki.kawałki fety, listek bazylii.- Na fetę koperek ,czosnek i następne kawałki sera .- Na wierzch położyć resztę koperku ,czosnku pieprz ,ziele i gorczycę . Zalać olejem rzepakowym .Słoik zamknąć , Odstawić w chłodne miejsce na ok 7 dni.Rada : Kawałki fety muszą być luźno ułożone , ponieważ stracą fakturę .Tak zamarynowana feta jest wyjątkowym dodatkiem do sałatek . Olej rzepakowy nabierze ,dodatkowego smaku i zapachu . Idealny do dresingów , kanapek .
Tak zamarynowaną fetę ,często zostawiam na 1 miesiąc. Wystarczy trząchnąć słoikiem i mamsmaczne smarowidło zamiast masła.