ßßß Cookit - przepis na Feta marynowana w oleju rzepakowym

Feta marynowana w oleju rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Feta to wspaniały dodatek do różnych dań . Natomiast marynowana w oleju rzepakowym ,czosnki
staje si e doskonałym dodatkiem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego gości na moim stole co dzień . Urzywam go do pieczenia , smażenia ,sałatek.
Składniki
ser feta
olej rzepakowy
5-6 ząbków czosnku
kilka gałązek koperku
2-3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
kilka listków bazylii
Wykonanie
- Fetę pokroić w plastry ok 2 cm .
- Warzywa umyć i osuszyć. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Paprykę w paski.
- Do czystego słoika włożyć 3-4 gałązki koperku, kilka płatków czosnku. i kilka cząstek papryki.
kawałki fety, listek bazylii.
- Na fetę koperek ,czosnek i następne kawałki sera .
- Na wierzch położyć resztę koperku ,czosnku pieprz ,ziele i gorczycę . Zalać olejem rzepakowym .
Słoik zamknąć , Odstawić w chłodne miejsce na ok 7 dni.
Rada : Kawałki fety muszą być luźno ułożone , ponieważ stracą fakturę .
Tak zamarynowana feta jest wyjątkowym dodatkiem do sałatek . Olej rzepakowy nabierze ,
dodatkowego smaku i zapachu . Idealny do dresingów , kanapek .
Tak zamarynowaną fetę ,często zostawiam na 1 miesiąc. Wystarczy trząchnąć słoikiem i mam
smaczne smarowidło zamiast masła.
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2014/06/feta-marynowana-w-oleju-rzepakowym.html