Wykonanie
Feta to wspaniały dodatek do różnych dań . Natomiast marynowana w
oleju rzepakowym ,
czosnkistaje si e doskonałym dodatkiem.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego gości na moim
stole co dzień . Urzywam go do pieczenia , smażenia ,sałatek.Składniki
ser fetaolej rzepakowy5-6 ząbków
czosnkukilka gałązek
koperku2-3 ziarna
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu1/2 łyżeczki ziaren
gorczycy1/2 strąka
papryki czerwonej i żółtejkilka listków
bazyliiWykonanie-
Fetę pokroić w plastry ok 2 cm .- Warzywa umyć i osuszyć. Obrany
czosnek pokroić w plasterki.
Paprykę w paski.- Do czystego słoika włożyć 3-4 gałązki
koperku, kilka
płatków czosnku. i kilka cząstek
papryki.kawałki
fety, listek
bazylii.- Na
fetę koperek ,
czosnek i następne kawałki
sera .- Na wierzch położyć resztę
koperku ,
czosnku pieprz ,ziele i
gorczycę . Zalać
olejem rzepakowym .Słoik zamknąć , Odstawić w chłodne miejsce na ok 7 dni.Rada : Kawałki
fety muszą być luźno ułożone , ponieważ stracą fakturę .Tak zamarynowana
feta jest wyjątkowym dodatkiem do sałatek .
Olej rzepakowy nabierze ,dodatkowego smaku i zapachu . Idealny do dresingów , kanapek .


Tak zamarynowaną
fetę ,często zostawiam na 1 miesiąc. Wystarczy trząchnąć słoikiem i mamsmaczne smarowidło zamiast
masła.