Wykonanie
... czyli, pieczony
ser camembert z frytkami i
żurawinąSkładniki:2
sery camembertbułka tartajajkoziemniaki2 łyżki
tymianku suszonego
czosnek granulowany
sól,
pieprz,
oliważurawina w słoiczkuPrzygotowanie:
Ziemniaki myjemy itd., obieramy i kroimy na frytki.Wkładamy do garnka z
wodą, gotujemy, od zagotowania się
wody po 5 minutach wyłączamy.Przyprawiamy
tymiankiem i
czosnkiem, polewamy
oliwą i dobrze mieszamy.Wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Pieczemy około godziny. Po około 40 minutach dokładamy
serki.W jednej miseczce roztrzepujemy
jajko, do drugiej wsypujemy
bułkę tartą.
Ser maczamy w
jajku, w
bułce, w
jajku i znowu
bułce. Wkładamy do piekarnika, dobrze jest w tym momencie wyłączyć termoobieg na rzecz grzania góra dół. Pieczemy około 15-20 minut.
Ser ma być lekko przypieczony a gdy go dotkniemy musi być miękki.Podaję
ser, frytki i
żurawinę.Smacznego :)