ßßß

Składniki :polędwica wieprzowa długa2 cebuledwie solidne garście grzybów suszonychkasza jęczmienna perłowa średnia firmy Kupiecmasłosól, pieprz2 łyżeczki majeranku1/2 łyżeczki lubczyku1/2 łyżeczki tymianku2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęPrzygotowanie :Polędwiczki kroję w plastry, lekko rozbijam dłonią. Nacieram majerankiem, lubczykiem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.Grzyby dokładnie płuczę. Zalewam około 3 szklankami wrzątku, zakrywam przykrywką i gotuję około 30 minut.Cebulę kroję.Cebulę podsmażam na maśle - zdejmuję z patelni.Polędwiczki obsmażam na maśle.Grzyby odcedzam , wodę w której się gotowały, dodaję do polędwiczek, dokładam cebulę.Duszę pod przykryciem około 20 minut, zdejmuje pokrywkę i odparowuje część wody około 15 minut.Do wrzącej osolonej wody ( 2 kubki) dodaję 1 kubek wypłukanej kaszy i łyżeczkę masła, gotuję na dużym ogniu aż woda zacznie wyparowywać. Zakrywam przykrywkę i na małym ogniu, mieszając gotuję 10 minut. Po czym zostawiam kaszę pod przykrywką na 5 minut.Pogotowane grzyby kroję w paseczki. Obsmażam na maśle.Przygotowaną kaszę, mieszam z grzybami, obok układam duszone polędwiczki.I gotowe :)