ßßß
Składniki :7 skrzydełek kurczaka5 dużych ziemniakówmarynata w płynie pikantna Prymatjogurt bałkańskikilka łyżeczek majonezu2 ząbki czosnkupół zielonego ogórkasól, pieprzoregano2 łyżeczki Kucharka smak lata+ ogóreczki z chili SmakPrzygotowanie :Skrzydełka myję. Osuszam. Nacieram marynatą pikantną Prymat. Chowam do lodówki na 2 godziny.Ziemniaki dokładnie szoruję. Posypuję z wierzchu - Kucharkiem smak lata. Folię aluminiową smaruję olejem. Zawijam każdego ziemniaka w folię.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.Po upływie 25 minut. Na blaszce układam skrzydełka i wstawiam na 40 minut. ( czyli ziemniaki ok 65 minut, skrzydełka ok 40 minut).Jogurt bałkański mieszam z majonezem, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oregano.Ogórka wraz ze skórą ścieram na tarce o grubych oczkach. Czekam chwilę jak puści sok i odsączam.Do sosu z jogurtu dodaję ogórka i dokładnie mieszam.Podaję skrzydełka, ziemniaki nacięte z sosem tzatziki oraz ogóreczki z chili.I gotowe :)
MOJA OPINIA o wykorzystanych produktach :Marynata pikantna w płynie Prymat - bardzo dobry produkt, na pewno jeszcze nie raz kupię . Skrzydełka upiekły się piękne, rumiane i nie przypalone. Marynata mimo nazwy - "pikantna" w cale nie jest zbyt ostra. Więc jak najbardziej nadaje się dla osób nie lubiących ostrych potraw.Kucharek smak lata - fajnie pachnie i smakuję. Z ziemniaki skomponował się bardzo dobrze. Będę jeszcze go próbować w innych potrawach.Ogóreczki z chili - małe i chrupiące. Łatwe do pokrojenia. Ogóreczki nie są ostre.Zdecydowanie najlepszym produktem z tych trzech jest dla mnie marynata. Od dawna szukałam dobrej marynaty do skrzydełek i ta spełnia moje oczekiwania. Choć nie wykluczam, że następnym razem dosypię do niej odrobinę Chili :)Gorąco polecam !