Wykonanie

Przepis a wraz z nim zdjęcie czeka na publikację od kwietnia 2014... mimo, że danie było bardzo smaczne to niestety zdjęcia wyszły na tyle źle, że nie mogłam się przemóc by je opublikować. Porządki nowo roczne spowodowały, że je znalazłam i ostatecznie postanowiłam pokazać
kurczaka curry.Składniki :
mięso z
udek kurczaka ( jeżeli nie macie wprawy w luzowaniu
kurczaka, polecam zakup już odseparowanego
mięsa od kości )4 duże
cebule1 mały słoiczek
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
bulionu drobiowego200 g
śmietany 18 %kawałek świeżego
imbiru3 łyżeczki
curry1 płaska łyżeczka czerwonej pasty
curry2 ząbki
czosnku2
liście laurowepół małej kostki
masłaPrzygotowanie:
Mięso ( bez skóry) kroję w stosunkowo spore kawałki.
Cebule kroję w pół plasterki,
imbir drobno siekam ( około 1 płaskiej łyżki),
czosnek przez praskę.Na patelni rozpuszczam
masło, dodaję
cebulę,
czosnek,
imbir, smażę .Dodaję
curry oraz pastę
curry i podsmażam kolejne kilka minut.Dodaję
kurczaka, mieszam i obsmażam .Dodaję 1/2 szklanki
bulionu,
koncentrat pomidorowy,
liście laurowe i pod przykryciem na małym ogniu duszę około 40-60 minut.Po tym czasie dodaje
śmietanę i dobrze mieszam, chwilę podgrzewam i gotowe. ( Ja dosyć mocno odparowałam sos bo nie lubię zbyt płynnych dań, jeżeli tego nie zrobimy
curry będzie miało płynną konsystencję.Podaję z
ryżem.