ßßß Cookit - przepis na ŻEBERKA PO CHIŃSKU

ŻEBERKA PO CHIŃSKU

Wykonanie

Kolejny przepis BeatySz :) Dzisiaj rano Mama kupiła piersi z kurczaka, żeberka i polędwiczki, Tata wybrał żeberka, a ja znalazłam przepis i je przygotowałam :) Taki sprawiedliwy podział mamy ;) Żeberka są miękkie, aromatyczne i bardzo syte. Szczerze mówiąc z chińszczyzną mi się nie kojarzą (smakowo), ale czepiać się nie będę, bo smaczne są :)
składniki:
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 1 duża cebula
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki wódki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Marynatą zalać żeberka i zostawić w chłodnym miejscu na conajmniej 1 godzinę. Zamarynowane żeberka smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym oleju. Uważać bo łatwo się przypala (miód) Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać półkrążkami cebuli, podlać odrobiną wody, zalać marynatą. Piec/dusić do miękkości, obracając czasem żeberka.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2009/05/Zeberka-po-chinsku.html