Wykonanie
To moje drugie podejście do ciasta
kakaowego cioteczki Yochany . Tym razem z ciekawości upiekłm je w zwykłej, płaskiej foremce. Nie wygląda już tak spektakularnie, ale za to okazuje się, że ono może być wilgotne! Tylko nie należy wydłużać czasu pieczenia, nawet jeśli wbity patyczek jest wilgotny ;) Wtedy choć wygląda jak zakalec, bliżej mu do brownie :) A że lubię połączenie
kakao i
wiórków kokosowych, sypnęłam ich trochę. To był bardzo dobry pomysł! Jeszcze do tego podawałam je z ubitą
śmietanką zebraną z
mleka kokosowego. Jest bardziej aksamitna i smaczniejsza od zwykłej
bitej śmietany. Niestety nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia. Ale może jeszcze kiedyś :)
składniki na foremkę 20x25cm:- 60g
kakao- 125ml gorącej
wody- 200g
cukru- 130g
masła- 130g
mąki- 3
jajka- szczypta
soli- 1/2 szkl
wiórków kokosowychWymieszać
kakao z
wodą i 180g
cukru, odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z resztą
cukru, aż będzie kremowe. Dodać
sól i wiórki. Następnie cały czas mieszając, dodawać po jednym
jajku. Dodać przestudzoną
kakaową mieszankę i
mąkę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temp. 175°C.