ßßß Cookit - przepis na GOFRY PIERNIKOWE

GOFRY PIERNIKOWE

nazwa

Wykonanie

Na ten przepis trafiłam przeglądając podsumowanie zeszłorocznego Festiwalu Pierniczków . Najpierw trafiłam do Evenki, aż w końcu dotarłam do oryginału . Warto było przejść taką drogę żeby do nich dotrzeć :) Same w sobie są już słodkie, jednak kuwertura i migdały to już przesłodzenie, za to smaczne są z bitą śmietaną :) tylko najlepiej nie za słodką. My sobie umyśliliśmy, że użyjemy pierwszy raz syfonu do bitej śmietany, co skończyło się dwukrotnym zachlapaniem całej kuchni i nas samych od góry do dołu :) Cała kuchnia do mycia, ale przynajmniej było wesoło :)
składniki:
- 250g masła lub margaryny
- 1 aromat migdałowy
- 4 jajka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 150g miodu
- 75g płatków migdałowych
- 100g kuwertury mlecznej
Masło lub margarynę utrzeć na pienistą masę. Dodać aromat oraz jaja. Wszystko dokładnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać przyprawę do pierników, miód i ugnieść gładkie ciasto. Na koniec połączyć ciasto z połową migdałów. Upiec gofry w gofrownicy.
Kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować wafle i ułożyć na wierzchu płatki migdałowe.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/12/Gofry-piernikowe.html