ßßß Cookit - przepis na PIKANTNE OLIWKI

PIKANTNE OLIWKI

nazwa

Wykonanie

Nie jestem fanką oliwek, ale te chciałam zrobić od dawna. Właściwie to miałam je zaplanowane na Grand Prix Włoch. Nie wyszło, zrobiłam dopiero teraz, na imprezę imieninową ;)
Następnym razem użyję świeżych papryczek, nie suszonych. Będzie i lepiej wyglądało i faktycznie ostrzej smakowało :)
Przepis pochodzi z serii Nowa Kuchnia Włoska z Gazety Wyborczej, konkretnie z książeczki Przekąski . Ale bardzo podobny przepis (z tym samym zdjęciem!) widnieje w książce Kuchnia Włoska wydawnictwa Bellona . Ja i tak trochę zmodyfikowałam ;)
składniki:
- duży słoik zielonych oliwek (u mnie prawie 1kg, z papryką)
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 rozkruszone suszone papryczki chili
- garść gałązek mięty
- oliwa z oliwek
Oliwki odsączyć z zalewy, opłukać wodą i jako tako osuszyć. Czosnek obrać i pokroić. Miętę opłukać, osuszyć i posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na co najmniej 2h w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Podawać z pieczywem.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/10/Pikantne-oliwki.html