ßßß Cookit - przepis na Oliwki z czosnkiem, chili i oregano

Oliwki z czosnkiem, chili i oregano

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam mnóstwo energii. Kipę radością, szczęściem i energią. Aż samą mnie to dziwi. W końcu jest listopad, nie ma słońca, ludzie chodzą zadumani i posępni, a ja nagle wyskakuję z tą swoją radością. Zdaję sobie sprawę, że bezpieczniej jest narzekać, tak na wszelki, no ale trudno. Nie potrafię tego powstrzymać. Nawet w gotowanie wkrada się energia. Gotuję tysiące rzeczy, kombinuję z nowymi smakami... jest naprawdę smacznie. Wieczorami relaksujemy się przy serialu, filmie czy książce. I do tego, oczywiście pyszne hiszpańskie wino (mamy jeszcze spory zapas) i przekąski. Trochę się od nich wręcz uzależniliśmy. Tak przygotowane oliwki, to nasz kolejny hit na wieczory przy lampce wina. Są rewelacyjne i proste do zrobienia. Nadadzą się na imprezę w charakterze przekąski. My je uwielbiamy!
Składniki:
słoiczek zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
szczypta chili w płatkach
łyżeczka suszonego oregano
5 łyżki oliwy (lub nieco więcej zależnie od ilości oliwek)
Wykonywanie:
Czosnek pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj oliwę, chili, czosnek i oregano. Całość przelej na patelnię i podgrzej ciągle mieszając. Podgrzewaj na wolnym ogniu, tak aby oliwa z przyprawami tylko się lekko podgrzała (oliwa nie znosi wysokich temperatur) a z przypraw zaczął wydobywać się aromat. Gdy się podgrzeje wrzuć oliwki, wymieszaj i podgrzewaj ok 2 minuty, do momentu, aż oliwki także będą lekko ciepłe. Przełóż do miseczki wyławiając przyprawy, ale zastawiając oliwę. Oliwy nie wylewaj, możesz użyć ją do sałatek lub kanapek. Oliwki podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2016/11/oliwki-z-czosnkiem-chili-i-oregano.html