Wykonanie
Ostatnio mam mnóstwo energii. Kipę radością, szczęściem i energią. Aż samą mnie to dziwi. W końcu jest listopad, nie ma słońca, ludzie chodzą zadumani i posępni, a ja nagle wyskakuję z tą swoją radością. Zdaję sobie sprawę, że bezpieczniej jest narzekać, tak na wszelki, no ale trudno. Nie potrafię tego powstrzymać. Nawet w gotowanie wkrada się energia. Gotuję tysiące rzeczy, kombinuję z nowymi
smakami... jest naprawdę smacznie. Wieczorami relaksujemy się przy serialu, filmie czy książce. I do tego, oczywiście pyszne hiszpańskie
wino (mamy jeszcze spory zapas) i przekąski. Trochę się od nich wręcz uzależniliśmy. Tak przygotowane
oliwki, to nasz kolejny hit na wieczory przy lampce
wina. Są rewelacyjne i proste do zrobienia. Nadadzą się na imprezę w charakterze przekąski. My je uwielbiamy!
Składniki:słoiczek zielonych
oliwek2 ząbki
czosnkuszczypta
chili w płatkachłyżeczka
suszonego oregano5 łyżki
oliwy (lub nieco więcej zależnie od ilości
oliwek)Wykonywanie:
Czosnek pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj
oliwę,
chili,
czosnek i
oregano. Całość przelej na patelnię i podgrzej ciągle mieszając. Podgrzewaj na wolnym ogniu, tak aby
oliwa z
przyprawami tylko się lekko podgrzała (
oliwa nie znosi wysokich temperatur) a z przypraw zaczął wydobywać się aromat. Gdy się podgrzeje wrzuć
oliwki, wymieszaj i podgrzewaj ok 2 minuty, do momentu, aż
oliwki także będą lekko ciepłe. Przełóż do miseczki wyławiając
przyprawy, ale zastawiając
oliwę.
Oliwy nie wylewaj, możesz użyć ją do sałatek lub kanapek.
Oliwki podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!