ßßß Cookit - przepis na KOTLETY Z BALSAMICZNYMI PIECZARKAMI

KOTLETY Z BALSAMICZNYMI PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Te pieczarki są nieziemskie! I świetnie się zgrywają z mięsem doprawionym tymiankiem. Bardzo lubię to połączenie :) Już wcześniej przygotowywałam je z piersią z kurczaka, teraz zdecydowałam się na schab. W obu wersjach wyszło tak samo smacznie :) Musiałam zrobić powtórkę, bo wcześniej nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć. Tym razem się uparłam, że muszę się tym przepisem z Wami podzielić, więc... oto jest. Częstujcie się.
składniki na 2 średnie porcje:
- 4 małe kotlety schabowe lub pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- suszony tymianek
- oliwa do smażenia
- 400g pieczarek
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać. Rozgrzać niedużą ilość oliwy, podsmażyć przez ok. minutę czosnek. Dodać pieczarki i smażyć do miękkości. Wlać ocet balsamiczny, wsypać cukier i smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Żeby sos zgęstniał, gotować jeszcze ok. 15 minut.
Pierś z kurczaka należy przeciąć na płasko wzdłuż, żeby uzyskać 2 kotlety. Zarówno kurczaka, jak i schab, należy rozbić, żeby każdy kotlet miał ok. 0,5cm grubości. Z obu stron obsypać solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć na oliwie do lekkiego zbrązowienia z obu stron.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/06/Kotlety-z-balsamicznymi-pieczarkami.html