Wykonanie
Te
pieczarki są nieziemskie! I świetnie się zgrywają z
mięsem doprawionym
tymiankiem. Bardzo lubię to połączenie :) Już wcześniej przygotowywałam je z
piersią z kurczaka, teraz zdecydowałam się na
schab. W obu wersjach wyszło tak samo smacznie :) Musiałam zrobić powtórkę, bo wcześniej nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć. Tym razem się uparłam, że muszę się tym przepisem z
Wami podzielić, więc... oto jest. Częstujcie się.
składniki na 2 średnie porcje:- 4 małe kotlety
schabowe lub
pierś z kurczaka-
sól,
pieprz- suszony
tymianek-
oliwa do smażenia- 400g
pieczarek- 2-3 łyżki
octu balsamicznego- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
cukru trzcinowegoPieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Czosnek drobno posiekać. Rozgrzać niedużą ilość
oliwy, podsmażyć przez ok. minutę
czosnek. Dodać
pieczarki i smażyć do miękkości. Wlać
ocet balsamiczny, wsypać
cukier i smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić
solą i
pieprzem. Żeby sos zgęstniał, gotować jeszcze ok. 15 minut.
Pierś z kurczaka należy przeciąć na płasko wzdłuż, żeby uzyskać 2 kotlety. Zarówno
kurczaka, jak i
schab, należy rozbić, żeby każdy kotlet miał ok. 0,5cm grubości. Z obu stron obsypać
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Smażyć na
oliwie do lekkiego zbrązowienia z obu stron.