Wykonanie
Wczoraj wróciłam na dłużej do stolicy. Przejrzałam szafki i lodówkę. Bida z nyndzom. Zaczęłam tworzyć podstawową listę zakupów na dzisiaj (
woda mineralna,
mleko,
jogurty, warzywa i takie tam) i przypomniałam sobie, że trzeba będzie zrobić jakiś obiad, a nie bardzo jest z czego. Wzięłam pierwszą lepszą książkę z półki. Padło na "Bez tłuszczu. Pożywne i smaczne dania z niską zawartością tłuszczu". Przeglądałam leniwie stronę po stronie, niezbyt przekonana. W którymś momencie trafiłam na pilaw. Nie wiem ile ma wspólnego z prawdziwym pilawem ;) Zaciekawiło mnie, że wszystko jest robione w mikrofalówce. Uzupełniłam listę zakupów o
pora, wyciągnęłam
pierś kurczaka żeby mi się rozmroziła i dzisiaj po długich godzinach na uczelni, zrobiłam z własnymi modyfikacjami :)

składniki na 2 porcje:- pojedyncza
pierś z kurczaka- 1/2 łyżki
masła- łyżeczka
słodkiej papryki w proszku- 125g
ryżu (1 torebka - u mnie TriColo)- 150ml
wywaru z kurczaka- 150g mrożonki na zupę- 1
por-
sól,
pieprzWstawić do mikrofalówki żaroodporne naczynie na 7 minut, nastawiając maksymalną moc. W tym czasie
pora umyć i pokroić,
kurczaka pokroić w kostkę. W nagrzanym naczyniu rozpuścić
masło, dodać
kurczaka i nie przykrywając, wstawić na maksymalną moc na 1 minutę. Wymieszać, posypać
papryką,
solą i
pieprzem, wstawić jeszcze na 1 minutę. Dodać
ryż i
wywar. Przykryć naczynie, wstawić na 3 minuty. Przemieszać i wstawić na kolejne 3 minuty (cały czas maksymalna moc). Dodać wszystkie warzywa, wymieszać, ewentualnie doprawić i piec jeszcze 3 minuty. Wymieszać, przykryć i piec jeszcze minutę. Wyjąć z mikrofalówki, nie otwierać(!) i zostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej. Nałożyć do miseczek i posypać
zieleniną lub
curry.