ßßß
(South Beach - Faza I)składniki na 4 porcje:- ok. 250g świeżej fasolki szparagowej (może być więcej)- 2 ząbki czosnku- cebula dymka (2 małe lub 1 większa)- olej arachidowy do smażenia- 2 łyżki rosołu drobiowego- 1 łyżka octu ryżowego- 1 łyżeczka oleju sezamowegoFasolkę umyć, obciąć końcówki i pokroić na kawałki długości ok. 4cm.Ugotować w osolonej wodzie (ok 15-25 minut).Cebulkę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać.Rozgrzać olej w woku (u mnie ok. 1 łyżeczki), zeszklić czosnek (ważne, żeby się nie spalił), dodać fasolkę i delikatnie mieszając, obsmażyć. Wlać rosół (nie zawsze mam domowy, więc wlewam wodę i smakuje tak samo, jak z rosołem) i ocet ryżowy, dodać cebulę.Mieszając delikatnie, smażyć do odparowania większości płynów.Zdjąć z ognia, skropić olejem sezamowym, przemieszać i wyłożyć na talerze jako dodatek.Polecam z Grillowaną piersią kurczaka 5 smaków, którą przyrządził Gabryś
źródło: książka " Kuchnia chińska podbija świat " Wolfgang W. Reichert, Eugene H. Liu