ßßß Cookit - przepis na Knekkebrød - norweskie chrupkie pieczywo (żytnie, z ...

Knekkebrød - norweskie chrupkie pieczywo (żytnie, z ...

nazwa

Wykonanie

Lubicie chrupkie pieczywo? Lubicie sezamki? A jesteście w stanie wyobrazić sobie ich wytrawną, bogatą wersję? Ja nie byłam w stanie sobie tego wyobrazić, ale jak spróbowałam pierwszego kawałka, tak właśnie poczułam. Trochę to dziwne, bo sezamu w porównaniu z innymi składnikami jest tu niewiele, ale jednak jest bardzo mocno wyczuwalny. Dla mnie to zaskakująco dobrze, choć nie jestem fanką słodkich sezamków.
Wiecie, zawsze chciałam zrobić chrupkie pieczywo, ale nie wiedziałam, jak się do tego zabrać. Okazja pojawiła się zupełnie przypadkiem, bo trafiłam na zaproszenie do Czerwcowej Piekarni i stwierdziłam, że to jest ten moment. I bardzo dobrze zrobiłam! A po biscotti spodobało mi się podwójne pieczenie ;)
Co mogę powiedzieć o tym pieczywie? Jest bardzo chrupiące, słone (bo ja prawie w ogóle nie solę), wychodzi go dużo, można je traktować zarówno jako chleb, jak i jako przekąskę/chipsy, tylko zdrowe :) Cudownie chrupie, dobrze się przechowuje i jest bardzo smaczne.
KNEKKEBR ØD
(South Beach, faza II)
składniki na 2-3 blachy (zależy jak cienko rozsmarujesz)
- 200 ml otrębów pszennych
- 200 ml płatków owsianych
- 200 ml pestek dyni
- 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
- 200 ml ziaren słonecznika
- 100 ml siemienia lnianego
- 100 ml ziaren sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 700 ml wody
Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 10-15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 150°C z termoobiegiem.
Dużą blachę*wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równą, naprawdę cieniutką warstwę masy.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie pokroić na prostokąty (w tortownicy na trójkąty), świetnie daje sobie z tym radę okrągły nóż do pizzy.
Pokrojone wstawić drugi raz do piekarnika i dopiekać, aż będą całkiem suche. Odpowiednio cienko rozsmarowane kawałki upieką się w 30-40 minut.
Wyjąć, porozdzielać i studzić na kratce.
Dobrze wystudzone można przechowywać bardzo długo w pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
*ja użyłam jednej dużej blachy i 2 tortownic, ale spokojnie starczyłoby mi masy na więcej. Część za grubo rozsmarowałam i piekły się bardzo długo (nawet do 1,5h)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/06/Knekkebr248d-norweskie-chrupkie-pieczywo-zytnie-z.html