ßßß
KNEKKEBR ØD(South Beach, faza II)składniki na 2-3 blachy (zależy jak cienko rozsmarujesz)- 200 ml otrębów pszennych- 200 ml płatków owsianych- 200 ml pestek dyni- 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej- 200 ml ziaren słonecznika- 100 ml siemienia lnianego- 100 ml ziaren sezamu- 2 łyżeczki soli- 700 ml wodyWymieszać wszystkie składniki i odstawić na 10-15 minut.Rozgrzać piekarnik do 150°C z termoobiegiem.Dużą blachę*wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równą, naprawdę cieniutką warstwę masy.Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.Po tym czasie pokroić na prostokąty (w tortownicy na trójkąty), świetnie daje sobie z tym radę okrągły nóż do pizzy.Pokrojone wstawić drugi raz do piekarnika i dopiekać, aż będą całkiem suche. Odpowiednio cienko rozsmarowane kawałki upieką się w 30-40 minut.Wyjąć, porozdzielać i studzić na kratce.Dobrze wystudzone można przechowywać bardzo długo w pojemniku z przepuszczalną pokrywką.*ja użyłam jednej dużej blachy i 2 tortownic, ale spokojnie starczyłoby mi masy na więcej. Część za grubo rozsmarowałam i piekły się bardzo długo (nawet do 1,5h)