ßßß
Co dało mi 7 lat blogowania?Poznałam mnóstwo cudownych osób, które też chętnie spędzają czas w kuchni.Bardzo dużą kolekcję książek kucharskich.Odrobinę poczucia pewności siebie.Nauczyłam się jeść śniadania, czego owocem jest blog Breakfast .Świadomość, że nie piszę tylko dla siebie, jak to było przez bardzo długi czas.Dodało mi też wielu kilogramów :P i doświadczenie związane z dietami.Ale przede wszystkim daje mi coraz większą satysfakcję. Szczególnie, gdy ktoś pisze, że zrobił coś z mojego przepisu i podsyła zdjęcie albo nawet link do swojej wersji :) To jest zdecydowanie najfajniejsze :)
Jak świętuję? Prawie dietetycznie ;) Bo zrobiłam niby-tort arbuzowy. Zamiast bitej śmietany użyłam ubitej śmietanki ze schłodzonego mleczka kokosowego. Do tego wiórki kokosowe (to te "grudki" ;), świeże owoce i... tyle. I wiecie co? Absolutnie nic więcej nie jest tu potrzebne. No... może odrobina żelatyny albo lepsze schłodzenie składników. Niestety ponad 30-stopniowy upał i brak miejsca w lodówce spowodowały, że śmietanka momentalnie zaczęła spływać z soczystego arbuza. Może bita śmietana trzymałaby się lepiej, ale nie sprawdzałam. Jak widać, przez te 7 lat nie nauczyłam się ozdabiania tortów :P bo po prostu ich nie piekę i nie jadam. Stąd pomysł na ten... raczej deser. Ale nie ma tego złego ;) Zawsze arbuza zjadałam samodzielnie. Teraz odkryłam, jaki jest pyszny w połączeniu z kokosem. Następnym razem po prostu pokroję go w kawałki albo nawet zmiksuję i przełożę do pucharków ze śmietanką i wiórkami kokosowymi. Tak będzie o wiele wygodniej. I ładniej ;)
TORT ARBUZOWY Z KREMEM KOKOSOWYMskładniki:- 1 nieduży bezpestkowy arbuz (mój miał 4kg przed pokrojeniem - najmniejszy, jaki znalazłam)- 1 puszka mleczka kokosowego (mocno schłodzona)- 2 łyżki syropu z agawy- 1/2 szkl wiórków kokosowych- drobne owoce do ozdoby (u mnie maliny, borówki i truskawki)Pozostały środek postawić i odkroić skórkę, zostawiając "walec" z samego miąższu.Porządnie schłodzone mleczko kokosowe o konsystencji śmietanki ubić z syropem z agawy i wiórkami.Arbuza dokładnie osuszyć ręczniczkami papierowymi.Obłożyć owoc przygotowanym "kremem".Udekorować owocami i schłodzić.Podawać pokrojone w trójkątne kawałki, jak tort.~~~Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku :)~~~