Wykonanie

Szybkie rozwiązanie na odżywczy i energetyczny deser. Pyszny mus z
mango w połączeniu z
mlekiem kokosowym i strzelającymi
między zębami nasionami chia będzie smakował wszystkim, bez wyjątku. Dobry na śniadanie, jako deser, zastąpi słodką przekąskę. Robi się sam, bo wystarczy wymieszać nasina chia z
mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki. Więcej o wartościach odżywczych nasion chia przeczytasz: tutaj.

Składniki:3 łyżki nasion chia250 ml lekkiego
mleka kokosowego1-2 łyżki
syropu z agawy1/2 łyżeczki pasty z
wanilii1/2
owocu mangokilka
truskawek lub
malingarstka
orzeszków pistacjowychWykonanie :nasiona chia zalać
mlekiem kokosowym, dodać
syrop z agawy,
wanilię i wymieszać rózgą. Na noc wstawić do lodówki. Jeśli masz gęste
mleko kokosowe, najlepiej rozcieńczyć je
wodą. Przepisy polecają co prawda odstawić chia na 30 minut do napęcznienia i tyle czasu powinno wystarczyć, by sporządzić deser. Najlepiej wypróbować samemu, która wersja jest dla nas smaczniejsza z obranego i pokrojonego
mango przy pomocy blendera zrobić puree
truskawki obrać, odciąć ogonki. Posiekać
orzeszki pistacjowedwa pucharki napełnić puree z
mango, na to wyłożyć krem z chia. Udekorować
truskawkami i orzeszkami pistacjowymiŻYCZĘ SMACZNEGO !