ßßß
Składniki:(na około 35-40 sztuk)280 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g cukru140 g miękkiego masła1 jajko1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegoskórka otarta z 2 pomarańczy1,5 łyżki makuMąkę przeisać z proszkiem. Wymieszać z makiem i solą.Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową, tworząc cukier pomarańczowy.Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier cytrusowy, ubijać nadal. Wbić jajko, żółtko, utrzeć dokładnie. Wlać ekstrakt i wymieszać.Zwolnić obroty miksera i partiami dodawać mąkę.Z gotowego ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schować do lowdówki na 2 godziny.Po tym czasie ciasto wyjąć, pokroić na 5milimetrowe plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach - ciasteczka mocno rosną.Piec w 180 st. C. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale w czasie stygnięcia stwardnieją.Smacznego!
Teraz idę oglądać film. Wiem, wiem, późno już, ale jak się człowiek leni na zwolnieniu, to może poszaleć.A jak mi się spodoba, to Wam o nim opowiem.