ßßß
 
            
         Składniki:(na formę 25x25 cm)150 g masła200 g jasnego brązowego cukru75 g gorzkiego kakao150 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli4 jajka75 g ciemnej czekolady (49%)75 g mlecznej czekolady (35%)1 łyżeczka ekstraktu waniliowegododatkowo:300 g śliwekMąkę przesiać z sodą i kakao, dokłądnie wymieszać z solą.W garnku rozpuścić masło, wsypać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż do rozpuszczenia.Wsypać mąkę z kakao, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.W misce ubić jajka z ekstraktem na puszystą masę, wymieszać z masą kakaową.Czekoladę posiekać, wmieszać do masy.Formę wysmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię łyżką.Śliwki pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, poukładać na cieście, delikatnie w nie wciskając.Piec w 190 st. C. przez 25 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być lepki.Podawać ciepłe lub wystudzone.Smacznego!Wczoraj pierwszy listopada. Dzień zadumy i wspomnień. Ja zawsze myślę o jednej osobie - bardzo dla mnie ważnej, która mimo, że odeszła już dość dawno, ciągle jest żywa we wspomnieniach. Najlepszy Przyjaciel, jakiego miałam. Najwspanialsza niańka, jaka mogła mi się trafić. Najcudowniejszy kompan zabaw wszelakich. Człowiek, który nie musiał mówić, że mnie kocha, bo po prostu to wiedziałam. Zawsze cierpliwy i pełen zrozumienia. Zawsze - po prostu dobry. I wiem, że, gdziekolwiek jest, jest przy mnie. Mój Dziadek. Żałuję tylko jednego - że nie byłeś tutaj ze mną dłużej.A ciasto...? Pewnie by Ci smakowało, zawsze byłeś łasuchem.
Składniki:(na formę 25x25 cm)150 g masła200 g jasnego brązowego cukru75 g gorzkiego kakao150 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli4 jajka75 g ciemnej czekolady (49%)75 g mlecznej czekolady (35%)1 łyżeczka ekstraktu waniliowegododatkowo:300 g śliwekMąkę przesiać z sodą i kakao, dokłądnie wymieszać z solą.W garnku rozpuścić masło, wsypać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż do rozpuszczenia.Wsypać mąkę z kakao, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.W misce ubić jajka z ekstraktem na puszystą masę, wymieszać z masą kakaową.Czekoladę posiekać, wmieszać do masy.Formę wysmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię łyżką.Śliwki pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, poukładać na cieście, delikatnie w nie wciskając.Piec w 190 st. C. przez 25 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być lepki.Podawać ciepłe lub wystudzone.Smacznego!Wczoraj pierwszy listopada. Dzień zadumy i wspomnień. Ja zawsze myślę o jednej osobie - bardzo dla mnie ważnej, która mimo, że odeszła już dość dawno, ciągle jest żywa we wspomnieniach. Najlepszy Przyjaciel, jakiego miałam. Najwspanialsza niańka, jaka mogła mi się trafić. Najcudowniejszy kompan zabaw wszelakich. Człowiek, który nie musiał mówić, że mnie kocha, bo po prostu to wiedziałam. Zawsze cierpliwy i pełen zrozumienia. Zawsze - po prostu dobry. I wiem, że, gdziekolwiek jest, jest przy mnie. Mój Dziadek. Żałuję tylko jednego - że nie byłeś tutaj ze mną dłużej.A ciasto...? Pewnie by Ci smakowało, zawsze byłeś łasuchem.