Wykonanie
Wczoraj cały dzień lało. Żeby wyjść z psem warowaliśmy przy oknach, czekając na odpowiedni moment. W końcu Ptysia zerkała już tak żałośnie, że wyszliśmy, nie bacząc na przeciwności. Dłużej się ubierałam niż spacerowałam - psa nie lubi deszczu, więc tylko błyskawicznie załatwiła potrzeby pod najbliższym drzewem i pocwałowała z powrotem do domu. Z ulgą podążyliśmy jej śladem.Wczoraj też wypiliśmy nasze pierwsze gorące
kakao w tym sezonie. Z puchatą,
mleczną pianką. Czyżby to naprawdę już ...?Dziś również dzień nie zapowiada się zbyt różowo . Znaczy się -
słonecznie. Niebo powleczone grubą warstwą przytłaczająco szarych chmur wydaje się być zawieszone tuż nad naszymi głowami. W taką pogodę marzę tylko o jednym - wydobywającym się z piekarnika cudownym zapachu
ciasta drożdżowego. Tylko ono może ukoić moje nerwowe myśli na temat jesieni. Przypomni, jak to wspaniale jest zawinąć się w koc, z psem grzejącym stopy, z książką, na którą się miało ochotę od dawna, a tylko piękna pogoda powstrzymywała przed rozpoczęciem lektury.Dzisiaj mam dla Was troszkę specjalne drożdżówki, bo na
mące orkiszowej, z dodatkiem
mąki z
ciecierzycy. Skąd taką
mąkę wziąć? Podobno można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo najdroższych supermarketach. Można też kupić zwykłą
ciecierzycę (suchą, nie w puszcze) i zmielić ją w młynku do
kawy. Koniecznie przesiać, żeby w czasie jedzenia ciasta nie natrafić na całe ziarnko - nikt nie chce przecież stracić zęba.Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki.Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie.A o
mące z
ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się.

Składniki:(na 12 sztuk)300 g
mąki orkiszowej150 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej100 g
mąki z
ciecierzycy250 ml letniego
mleka1
jajko80 g
cukru25 g świeżych
drożdży75 g
masła1/2 łyżeczki
solikruszonka:85 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej55 g zimnego
masła50 g
cukrudodatkowo:250 g
jeżyn2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mlekaMąki przesiać, wymieszać z
solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże. Zasypać 1 łyżeczką
cukru, zalać połową
mleka, odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę
mleka i
cukru, wbić
jajko. Zagnieść ciasto.
Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Mąkę na kruszonkę wymieszać z
cukrem, zagnieść z
masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut do napuszenia.W wyrośniętych bułkach
spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać
mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć
jeżyny. Boki bułeczek posmarować
mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!

W cieście, oczywiście,
jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko
orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych
orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności!