Wykonanie
Wczoraj mieliśmy wolne oboje, więc znów był czas na celebrowanie śniadania. Wstałam troszkę wcześniej, i przygotowałam to, co D. lubi najbardziej - czyli słodkie pancakes. Nie wiem, w czym tkwi tajemnica, ale zawsze, kiedy je zrobię, znikają momentalnie, a mój Mężczyzna jest w lepszym nastroju. Przygotowanie tego rodzaju śniadania nie jest skomplikowane, a gdy nie jest gorąco, nawet stanie nad patelniami (zawsze smażę na dwie) nie jest aż taką udręką.Przy okazji poprzednich wspomniałam, że najbardziej lubię te na
jogurcie. Tym razem nie znalazłam w lodówce naturalnego, dałam więc o smaku
owoców leśnych. Można oczywiście wybrać ulubiony, ale - moim zdaniem - najlepsze są te z kawałkami
owoców. Takie niespodzianki w placuszkach są naprawdę pyszne.Od wczorajszego ciasta zostało mi jeszcze trochę
truskawek, postanowiłam je więc wykorzystać. Na wielu blogach czytałam o połączeniu ich z
octem balsamicznym. Szczerze mówiąc, jakoś niespecjalnie mnie ta mieszanka do siebie przekonywała. Z własnej i nieprzymuszonej woli pewnie bym takiego
octu nie kupiła, ale tak się akurat złożyło, że dostałam butelkę w świątecznej paczce. Stała zapomniana na półce i czekała na lepsze czasy. Raz kozie śmierć, pomyślałam. Wymieszałam
truskawki z
miętą i rzeczonym
octem. Odrobiną, na wypadek, gdyby jednak mi nie smakowało. Cóż za niespodzianka! Połączenie rzeczywiście jest oryginalne, a przy tym... Po prostu smaczne.
Jogurtowe pancakes z
truskawkamiSkładniki:(na 15-18 placuszków)250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1
jajko130 ml
jogurtu o smaku owoców leśnych, najlepiej z kawałkami
owoców200 ml
mleka70 ml
olejudodatkowo:300 g
truskawek2 gałązki świeżej
mięty1 łyżeczka
octu balsamicznegoMąkę przesiać do miski z
sodą. Wsypać
cukier i
sól, wymieszać.W drugiej misce roztrzepać
jajko, wlać
olej,
mleko i
jogurt, wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać na jednolitą masę bez gródek.Smażyć placuszki na patelni z obu stron, na złoto-brązowy kolor.
Truskawki pokroić na połówki lub większe na ćwiartki. Z gałązek oberwać listki, drobno posiekać. Dodać do
truskawek wraz z
octem balsamicznym, wymieszać.Ciepłe pancakes podawać z
sałatką truskawkową.Smacznego!
Dzisiaj robię za tłumacza - trzymajcie kciuki, żeby dobrze mi poszło.