ßßß
Ten przepis na wafelki mam już od bardzo, bardzo dawna. Początkowo dodawałam do nich olejek migdałowy, aż pewno razu zabrakło migdałowego i zrobiłam rumowe, które tak mi zasmakowały, że potem nie było opcji na inny smak. Pamiętam, że robiłam je nawet z 4 porcji, bo znikały w zastraszającym tempie :) Najlepiej jednak takie wafelki zrobić z podwójnej porcji, gdyż zazwyczaj mleko w proszku ma 400g i nie trzeba się bawić w odważanie i odmierzanie :) Jeśli chodzi o smak, to można pozostawić kakaowy lub dowolnie zmodyfikować poprzez dodanie ulubionego smaku olejku.

Składniki:120g margaryny lub masła1 szklanka cukru½ szklanki wody3 łyżki kakao200g mleka w proszkuOk. ½ Aromatu np. rumowego (lub więcej) lub 25ml Rumu1 – 2 opakowania suchych wafli najlepiej prostokątnych lub kwadratowychTłuszcz, cukier, wodę i kakao razem zagotowujemy w garnku, po czym studzimy. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy aromat rumowy lub rum i jeszcze raz dobrze mieszamy. Najlepiej skosztować, czy ilość aromatu jest odpowiednia.Gotowym kremem przekładamy wafle. Ilość warstw zależy od indywidualnego uznania. Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy czymś ciężkim i większym od powierzchni wafli np. deską lub taboretem. Wafle pozostawiamy tak na kilka godzin(najlepiej od wieczora do rana), po czym kroimy ostrym nożem.Wafelki najlepiej zapakować w folię spożywczą lub do foliowego woreczka, by na dłużej zachowały świeżość.
R E K L A M A