Wykonanie
Znane każdemu a na pewno większości z Was. Dla mnie to też smaki dzieciństwa.
Wafle zawsze pojawiały się na każdego rodzaju przyjęciach. Szybkie, łatwe do zrobienia i każdy chętnie po nie sięga. Świetna alternatywa na Wielkanoc kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na pieczenie. Gorąco polecam. Przepis na masę z bloga Domowe wypieki .
Składniki :opakowanie
wafli250 g
margaryny2 kopiate łyżki
kakao100 g
cukru8 łyżek
wody6 łyżek
mleka w proszku ( nie granulowanego a jeśli macie tylko takie rozetrzyjcie go na pył w moździerzu )
Margarynę,
wodę,
kakao,
cukier umieszczamy w rondlu, stawiamy na gaz, zagotowujemy pamiętając o mieszaniu aby składniki dobrze się rozpuściły i połączyły. Odstawiamy do stygnięcia.Do chłodnej masy dodajemy porcjami
mleko w proszku przy czym intensywnie mieszamy trzepaczką żeby nie powstały grudki.Tak gotową masą smarujemy jeden
wafel, na niego nakładamy kolejny. I tak do wyczerpania masy. Następnie wkładamy do lodówki, obciążamy
wafle jakimś ciężkim przedmiotem o podobnej powierzchni, żeby
wafle dobrze się skleiły i zmiękły. Pozostawiamy najlepiej na noc.Smacznego :)