Wykonanie
Dzisiaj coś bardzo prostego, mało pomysłowego, ale za to dobrego :) Czyli
wafle z masą
kakaową. Robiłam je bardzo dawno temu i dzisiaj znów wróciły. Takie
wafle można kupić gotowe, ale jaki ma to sens, skoro takie domowe są dużo lepsze? Wypróbujcie sami, jeśli jeszcze ich nie robiliście ;)
Co potrzebujemy:6 dużych
wafli250 g
margaryny1/3 szklanki
mleka lub
wody3/4 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1 szklanka
mleka w proszku1. Robimy masę
kakaową. W rondelku roztapiamy
masło, dodajemy
cukier,
mleko (lub
wodę) i
kakao, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie dopuszczamy do zagotowania. Zawartość rondelka odstawiamy do wystygnięcia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej) masy dodajemy
mleko w proszku i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli masa nie bedzie dostatecznie gęsta możemy dodać jeszcze
mleka w proszku.2.
Wafle przesmarowujemy masą
kakaową i odstawiamy na godzinę lub dłużej jeśli chcemy, aby były bardziej przesiąknięte :)SMACZNEGO