Wykonanie
Śmietankowy krem do
wafli to chyba jeden z najbardziej klasycznych smaków jakie mogą być. By uzyskać bardziej
śmietankowy smak dodałam
olejku śmietankowego, ale bez niego krem nie był zły, więc jeśli wolicie bardziej
mleczny posmak można zrobić krem bez
olejku.Smak idealny dla tych, którzy lubią
śmietanę, a nie lubią
czekolady,
kakao lub cierpią na chwilowy ich brak w kuchni :)


Składniki:250g
masła lub
margaryny1 ½ szklanki
cukru½ szklanki
mleka lub słodkiej
śmietany250g
mleka w proszkuOk. 1/2
aromatu śmietankowego1 – 2 opakowania
wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnychTłuszcz,
cukier i
mleko zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu
mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy
olejek śmietankowy, całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie przekładamy
wafle.Przełożone
wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy ciężką deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin, by
wafle dobrze się z sobą złączyły.Gotowe
wafelki kroimy
ostrym nożem w dowolne kształty np. kwadraty.

R E K L A M A
