Wykonanie
Pieczarki ze
śmietanką to specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z
makaronem, jak również z
pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań
smakowych można dodać
kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :)Składniki:3/4 kg
pieczarek*2 kawałki
kiełbasy śląskiej1 duża
cebula30g
margarynyOk.1 łyżeczka
natki pietruszki400 ml
śmietany kremówkiSól,
pieprzGotowy sos można podawać z
makaronem,
pieczywem, ziemniaczkami lub
kaszą- w zależności od tego jak lubicie :)
Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki.
Kiełbasę i
cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy
margarynę i wrzucamy
pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy
kiełbasę i
cebulę, lekko solimy i smażymy kolejne 5 minut, po czym całość podlewamy
śmietaną. Smażymy jeszcze około 10 minut, wówczas ze
śmietanki powstanie gęstawy sosik. Na koniec całość przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku, oraz
pietruszką, która sprawia, że
pieczarki stają się jeszcze lepsze :)Moja wersja z
makaronem wstążkowym :)

R E K L A M A