Wykonanie

Tak mnie natchnęło żeby zrobić coś innego niż tradycyjnie chrust i pączki :) Z wycinaniem róż jest trochę zabawy, ale za to dają niesamowity efekt :)

Składniki:6
żółtek¾ szklanki
śmietany 18%2 ½ szklanki
mąki1 łyżka
oleju2 łyżeczki
cukru waniliowego25ml
rumu lub
spirytusuDodatkowo:
Smalec do smażenia
Cukier puder do posypaniaOkoło 200g
marmolady twardej np. różanejW
mące robimy dołek, do którego dodajemy
żółtka,
śmietanę,
cukier waniliowy,
olej i
rum. Całość wyrabiamy na gładką masę, po czym wałkujemy na grubość około 3mm i wycinamy koła 3 wielkości (szklankami lub foremkami): 5, 6 i 7cm.

Każde koło nacinamy w kilku miejscach na około 1cm.

Następnie układamy kola jedno na drugim i mocno ściskamy palcami na środku, by dobrze się zlepiły.


Gdy wszystkie róże mamy już gotowe, przystępujemy do pieczenia.Każdą różę pieczemy obustronnie na złoty kolor, po czym wyjmujemy ze
smalcu i osuszamy na papierze kuchennym lub siatce do pieczenia frytek (ja używam siatki, podkładam pod nią talerz, by tłuszcz miał gdzie spływać). Po około 2 – 3 minutach, róże przekładamy na talerz i posypujemy
cukrem pudrem. Gdy wszystkie róże będą upieczone, nadziewamy ich środki
marmoladą. Najlepiej przełożyć
marmoladę do szprycy lub mocnego woreczka. Wtedy nadziewanie róż idzie dużo sprawniej :)

Po więcej pomysłów na Tłusty Czwartek zapraszam tutaj :)Pozdrawiam i życzę udanego świętowania :)R E K L A M A