Wykonanie

Uwielbiam domowe
pieczywo, takie jeszcze ciepłe :)) chociaż z racji posiadania Teścia – Piekarza, nie mam zbyt wielu okazji ku temu by je piec. Ostatnio jednak udało mi się zrobić nowy chlebek, na który przepis znalazłam we wspaniałej książce, którą dostaliśmy w prezencie ślubnym od kuzynów mojego
Męża. Książka ma tytuł „Domowe wypieki” i jest bogatym zbiorem przepisów. Mój chlebek
piwno –
cebulowo – jęczmienny, figuruje tam, jako chlebek owsiany. Przepis trochę przekształciłam na swoje potrzeby. Jest pyszny i jem go z samym
masłem, bo szkoda zabijać ten cudowny smak.

Składniki:40 dag
mąki250ml
piwa1 ½ łyżeczki
soli3 dag
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)¼ szklanki
mleka5 dag
masła20 dag
płatków jęczmiennych/ owsianych
Mąkę i
sól wsypujemy do średniej wielkości miski i robimy w niej dołek.
Mleko podgrzewamy, tak by było lekko ciepłe i zalewamy nim
drożdże, dodajemy
cukier i całość mieszamy, po czym zostawiamy na około 5 minut, by
drożdże się podniosły. Następnie wlewamy je do miski z
mąką.
Piwo podgrzewamy by także było letnie, a następnie dodajemy do pozostałych składników i całość mieszamy, pierw widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny by się podniosło.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, po czym wrzucamy na rozpuszczone
masło i chwilę smażymy, by się zeszkliła. Następnie dodajemy do niej
płatki i jeszcze chwilę pieczemy mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygła.

Zimną mieszaninę
cebuli i
płatków dodajemy do wyrośniętego
chleba i jeszcze raz mieszamy całość. Chodzi o to by
płatki i
cebula były dobrze rozprowadzone. Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut, by się znowu poruszyło*.

Blaszkę keksówkę, średniej wielkości smarujemy
margaryną, przekładamy do niej ponownie wyrobione ciasto i pozostawiamy jeszcze na około 30 minut, do wyrośniecia.

Przed włożeniem
chlebka do piekarnika, jego wierzch smarujemy zimną
wodą.Piec nagrzewamy do 250°C, gdy już będzie gorący, wkładamy do niego chlebek i zmniejszamy temperaturę na 200°C i pieczemy chlebek około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 40 minut.Całkowity czas pieczenia wynosi godzinę, przy czym każdy piekarnik jest inny i najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić, czy chlebek jest w środku upieczony wbijając w niego wykałaczkę. Po wyjęciu powinna być sucha. Jeśli nie jest to wydłużamy czas pieczenia o około 10 – 15 minut.Upieczony chlebek wyjmujemy z blaszki i pozostawiamy do wystygnięcia.

* Im lepiej ciasto nam wyrośnie przed włożeniem do piekarnika, tym puszystszą będzie miało konsystencję po upieczeniu.R E K L A M A