ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa z grzankami i jajkiem

Zupa szczawiowa z grzankami i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Moje dzieciństwo jest nierozłączne z zupą szczawiową, wtedy razem z moją sąsiadką Magdą robiłyśmy pierwsze nasze eksperymenty kulinarne. Miałyśmy wtedy może po 8 – 9 lat i wpadłyśmy na pomysł, by ugotować zupę szczawiową na ognisku. Przyniosłyśmy wszystkie potrzebne składniki i naczynia. Rozpaliłyśmy ognisko, a gdy już dobrze się paliło, położyłyśmy na nie taką wielką metalową skrzynię – siatkę, na niej poustawiałyśmy garnki. W jednym gotowała się zupa szczawiowa, a w drugim jajka. Na patelni piekłyśmy grzanki. Wszystkiego wystarczyło dla około 10 osób. Szczawiowa wyszła wtedy rewelacyjnie. Zjedliśmy ją na ogrodzie, a na świeżym powietrzu jak wiadomo wszystko smakuje lepiej i apetyt jest większy. Na koniec pozostało nam to najgorsze, czyli zmywanie. Garnki były tak okopcone, że ciężko było je umyć, ale najważniejsze że zupa wyszła pyszna i że teraz jest co wspominać :)
Składniki dla 4 osób:
2 litry bulionu np. drobiowego*
Pęczek świeżego szczawiu (ok. 200g)
1 łyżka mąki
Sól
Pieprz
Maggi
*lub jeśli ma być w wersji ekspresowej, 2 litry wody i 2 – 4 kostki rosołowe,
Dodatkowo:
4 jajka ugotowane na twardo
2 – 3 kromki czerstwego chleba
Ok. 30g margaryny
Szczaw myjemy, kroimy dość drobno, po czym wsypujemy do garnka z gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut od zagotowania, na wolnym ogniu. W ½ szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę (najlepiej wodę wlać do niewielkiego słoja, wsypać mąkę, zakręcić i potrząsnąć). Gotową zawiesinę wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i maggi.
Czerstwy chleb kroimy w niewielką kostkę, a następnie pieczemy na patelni z margaryną, co pewien czas mieszając.
Ugotowane i obrane jajka, przekrawamy na połówki lub ćwiartki.
Gorącą zupę szczawiową wlewamy do talerzy, wsypujemy grzanki, a na koniec dodajemy ugotowane jajka.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/04/zupa-szczawiowa-z-grzankami-i-jajkiem.html