Wykonanie
Takie pikle w
Curry są doskonałą alternatywą dla
ogórków konserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie bardzo smakują, dlatego zrobiłam w tym roku z kilku porcji :) Najlepsze jest to, że do pikli można użyć
ogórki, które nie są zbyt ładne, lub są przerośnięte, a więc takich które nie nadają się ani do kiszenia ani do konserwowania.
Składniki:2 ½ kg
ogórków3 duże
cebule2 łyżki
soliZalewa:1 ½ szklanki
cukru1 ½ szklanki
octu spirytusowego 10%2 łyżeczki
gorczycy2 łyżeczki
pieprzu mielonego2 łyżeczki
Curry2 łyżeczki
papryki czerwone2 – 3 łyżeczki
suszonego kopruWszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.
Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki.
Cebulę kroimy w plastry.
Ogórki mieszamy z
cebulą i solimy, po czym odstawiamy na 45 minut, by puściły sok.Po upływie tego czasu, sok odlewamy do osobnego naczynia, a
ogórki zalewamy zalewą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie
ogórki odsączamy z zalewy i wkładamy do słojów, po czym rozdzielamy zalewę z
przyprawami równomiernie do wszystkim słojów, tak by były pełne. Jeśli zalewy zabraknie uzupełniamy słoje do pełna dolewając wcześniej odlany sok z
ogórków.Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się
wody.Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
R E K L A M A