ßßß Cookit - przepis na Ogórki curry do słoików

Ogórki curry do słoików

nazwa

Wykonanie

Zapytała mnie ostanio moja ulubiona szkocka Sznupcia co to sa ogorki curry ?
Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je.
Jest to jeden z niewielu przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :)
Składniki
2,5 kg ogórków
2 cebule
2 łyżki soli
1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6%
1 szklanka cukru
3 łyżki curry (można nieco mniej)
2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 czubata łyżeczka nasion gorczycy
opcjonalnie 1 bardzo mała ostra papryczka pokrojona w cienkie paski
Przygotowanie
Ogórków nie obieramy.
Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki lub w dość grube plastry.
Cebule przekroić na pół i pokroić cienkie w piórka.
Dodać sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godzny, żeby ogórki puściły sok, którego nie wylewamy.
W międzyczasie zagotować ocet z cukrem i poczekać aż wystygnie..
Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlać do ogórków, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą.
Pasteryzować około 10 minut.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/ogorki-curry-do-soikow.html