Wykonanie
Zapytała mnie ostanio moja ulubiona szkocka Sznupcia co to sa
ogorki curry ?
Ogórki curry to rodzaj
ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je.Jest to jeden z niewielu
przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :)Składniki2,5 kg
ogórków2
cebule2 łyżki
soli1 szklanka
octu 10% lub 1,5 szklanki
octu 6%1 szklanka
cukru3 łyżki
curry (można nieco mniej)2 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzu2 łyżeczki ostrej mielonej
papryki1 czubata łyżeczka nasion
gorczycyopcjonalnie 1 bardzo mała
ostra papryczka pokrojona w cienkie paskiPrzygotowanie
Ogórków nie obieramy.
Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki lub w dość grube plastry.
Cebule przekroić na pół i pokroić cienkie w piórka.Dodać
sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godzny, żeby
ogórki puściły sok, którego nie wylewamy.W międzyczasie zagotować
ocet z
cukrem i poczekać aż wystygnie..Po 3-4 godzinach zalewę z
cukru i
octu wlać do
ogórków, dodać
przyprawy i dokładnie wymieszać.
Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z
ogórków,
octu,
cukru i przypraw zalewą.Pasteryzować około 10 minut.