ßßß
 
            
         Zapytała mnie ostanio moja ulubiona szkocka Sznupcia co to sa ogorki curry ?Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je.Jest to jeden z niewielu przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :)Składniki2,5 kg ogórków2 cebule2 łyżki soli1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6%1 szklanka cukru3 łyżki curry (można nieco mniej)2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu2 łyżeczki ostrej mielonej papryki1 czubata łyżeczka nasion gorczycyopcjonalnie 1 bardzo mała ostra papryczka pokrojona w cienkie paskiPrzygotowanieOgórków nie obieramy.Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki lub w dość grube plastry.Cebule przekroić na pół i pokroić cienkie w piórka.Dodać sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godzny, żeby ogórki puściły sok, którego nie wylewamy.W międzyczasie zagotować ocet z cukrem i poczekać aż wystygnie..Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlać do ogórków, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą.Pasteryzować około 10 minut.
Zapytała mnie ostanio moja ulubiona szkocka Sznupcia co to sa ogorki curry ?Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je.Jest to jeden z niewielu przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :)Składniki2,5 kg ogórków2 cebule2 łyżki soli1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6%1 szklanka cukru3 łyżki curry (można nieco mniej)2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu2 łyżeczki ostrej mielonej papryki1 czubata łyżeczka nasion gorczycyopcjonalnie 1 bardzo mała ostra papryczka pokrojona w cienkie paskiPrzygotowanieOgórków nie obieramy.Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki lub w dość grube plastry.Cebule przekroić na pół i pokroić cienkie w piórka.Dodać sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godzny, żeby ogórki puściły sok, którego nie wylewamy.W międzyczasie zagotować ocet z cukrem i poczekać aż wystygnie..Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlać do ogórków, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą.Pasteryzować około 10 minut.