Wykonanie
Owoce pigwowca japońskiego, wyglądają jak małe żółte jabłuszka i różnią się smakiem od tradycyjnej
pigwy, są kwaśne i zbliżone smakiem do
cytryny.
Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do
herbaty, czy zrobić z niej pyszny
syrop lub
nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne, dzięki
czemu można używać go jako lekarstwa przy przeziębieniu.
Nalewka z
pigwy japońskiej ze względu na wspaniały smak i aromat uważana jest za jedną z najlepszych
nalewek, więc gorąco polecam :)



Składniki:Ok. 40 dag pigwowca japońskiego „pigwy”1 szklanka
cukru1 ½ szklanki
wódki lub
spirytusu (w zależności od tego jak mocna ma być
nalewka)
Owoce pigwowca dobrze myjemy, a następnie przekrawamy na połówki lub ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne.
Pigwę kroimy w cienkie ząbki lub kosteczkę, po czym wsypujemy do litrowego słoja.Następnie do
pigwy dodajemy
cukier, można to zrobić na dwa sposoby:1. Dłuższy i bardziej pracochłonny sposób (przy którym nie rozcieńczamy
nalewki):
pigwę zasypujemy
cukrem, szczelnie zakręcamy, po czym potrząsamy słojem, by
cukier równomiernie się rozprowadził. Odstawiamy
słój na kilka godzin, po czym co pewien czas nim potrząsamy, w ten sposób
cukier szybciej się rozpuści, a
pigwa wypuści sok. Oczywiście im więcej czasu poświecimy na to, by wstrząsnąć słojem tym szybciej uzyskamy sok.

2. Szybszy sposób:
cukier rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zalewamy nim
pigwę.Następnie do
syropu z
pigwą dodajemy
alkohol, mieszamy łyżką, szczelnie zakręcamy
nalewkę i odstawiamy na co najmniej miesiąc, by dobrze przeszła (im dłużej postoi tym bogatszy smak i aromat będzie miała). Po tym czasie
nalewkę można odcedzić i przelać do butelek, a
owoce jeszcze raz zalać
syropem z rozpuszczonego
cukru i
alkoholem.
Owoce pigwy są bardzo aromatyczne i można je zalewać kilka
razy. Jednak jeśli ktoś planuje zalać
pigwę tylko raz, może pozostawić
owoce w
nalewce i zużyć je jako dodatek do
herbaty, ciast lub deserów.Pod wpływem czasu
nalewka zmienia kolor, po kilku miesiącach z jasnej stanie się bursztynowa.
Nalewkę z pigwowca japońskiego można dodatkowo wzbogacić dodając: cienko okrojoną
skórkę z cytryny (żółtą jej część),
laskę wanilii,
goździki, laskę
cynamonu, kilka ziarenek
anyżu czy garść
rodzynek.

R E K L A M A