Wykonanie
Jak widac z podpisu jest to wódeczka z zeszłego roku. Robi się ja długo, ale warto czekać, bo jest jest przepyszna. Przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale wolałam zamazać oryginalna nalepkę.Składniki: 1 kg
pigwy, 1 l
wódki 45%, kawałek
laski wanilii, kawałek laski
cynamonu, 1/2 kg
cukru, 1/4 l
spirytusu.Przygotowanie:
Pigwę bez pestek pokroić na kawałki, włożyć do słoika razem z
cynamonem i
wanilią i zalać
wódką. Po 6 tygodniach zlewamy
nalewkę do butelek i dobrze zamykamy.
Owoce zasypujemy
cukrem. pozostawiamy do rozpuszczenia
cukru, wstrząsając co kilka dni. powstały sok łaczymy z
nalewką, dolewamy
spirytus, mieszamy i zostawiamy na 3 tygodnie. Zlewamy kiedy osad opadnie na dno. Filtrujemy przez bibułki filtracyjne lub gazę. Rozlewamy do butelek i odstawiamy. Pijemy po upływie ok 1,5 miesiąca.