ßßß Cookit - przepis na Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 15 Grudzień 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Przepis na nalewkę z pigwy jest bardzo prosty i każdy bez trudu sobie z nim poradzi. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale świetnie sprawdzają się jako składnik dżemów, nalewek i syropu do herbaty. Złocista nalewka z tych pięknych owoców jest jedną z moich ulubionych i robię ją każdego roku. Najlepsza jest podobno po 4 latach od przygotowania, nabiera wtedy głębokiego, ciemnobursztynowego koloru.
Składniki:
kilogram owoców pigwy
kilogram cukru
około litr wódki (lub pół na pół spirytus i wódka)
Owoce pigwy myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni, aż owoce puszczą sok. Powstały syrop przecedzamy i mieszamy z alkoholem w proporcji 50:50 (tyle samo alkoholu co syropu). Przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum pół roku (chociaż wcześniej też jest dobra). Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/napoje/nalewka-pigwy