Wykonanie
poniedziałek, 15 Grudzień 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Przepis na
nalewkę z
pigwy jest bardzo prosty i każdy bez trudu sobie z nim poradzi.
Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale świetnie sprawdzają się jako składnik
dżemów,
nalewek i
syropu do
herbaty. Złocista
nalewka z tych pięknych
owoców jest jedną z moich ulubionych i robię ją każdego roku. Najlepsza jest podobno po 4 latach od przygotowania, nabiera wtedy głębokiego, ciemnobursztynowego koloru.Składniki:kilogram
owoców pigwykilogram
cukruokoło litr
wódki (lub pół na pół
spirytus i
wódka)
Owoce pigwy myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Przekładamy do dużego słoja i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na kilka dni, aż
owoce puszczą sok. Powstały
syrop przecedzamy i mieszamy z
alkoholem w proporcji 50:50 (tyle samo
alkoholu co
syropu). Przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum pół roku (chociaż wcześniej też jest dobra). Smacznego!