Wykonanie
Oj, długi czas czekałam aż
pigwa dojrzeje, żebym mogła zarobić z niej
nalewkę. Polski rynek zalewają
wódki smakowe, znajdziemy w tym repertuarze m.in. pigwówkę. Jednak nie ma to jak
nalewka własnej roboty - naturalna i "zdrowa", w końcu
pigwa ma dużo witaminy C ;)
Składniki:- 2kg dojrzałych
owoców pigwy- 1kg
cukru- 0,5l
wódki- 0,5l
spirytusu- silna wolaUmyte
owoce razem ze skórką kroimy na drobne kawałki, wkładamy do słoja i zasypujemy
cukrem. Przykrywamy
słój pergaminem. Po tygodniu wlewamy
spirytus i przez miesiąc codziennie wstrząsamy słojem.Przecedzamy i mieszamy z
wódką. Przelewamy do czystych butelek i odkładamy na dwa miesiące w ciemne miejsce.Na zdrowie!