Wykonanie

Piernik z
herbatą, to jedno z tych ciast, które nie wymagają żadnego wysiłku, gdyż jest bardzo prosty w zrobieniu (wystarczy wszystko razem wymieszać, wlać do formy i upiec), do tego długo pozostaje świeży, a smakuję świetnie. Polecam go wszystkim, zwłaszcza tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a cenią sobie domowe wypieki.


Składniki:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
sztucznego miodu1 szklanka
oleju2 czubate łyżeczki
przyprawy do piernika3 łyżeczki
Sody *1 łyżka
octu2 łyżki
mleka3
torebki herbaty (po 2g, mogą być 2
owocowe 1 czarna) zaparzone w 1 szklance
wody (250ml)3 szklanki
mąkiNa początek parzymy wszystkie
herbaty w szklance i pozostawiamy, by esencja przestygła.
Jajka,
cukier,
sztuczny miód i
olej mieszamy razem trzepaczką lub łyżką. Następnie dodajemy do nich
przyprawę do piernika,
sodę,
ocet,
mleko, przestygniętą esencję herbacianą i dosypujemy stopniowo
mąkę, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek.Wymieszane ciasto przelewamy do dwóch dużych lub
trzech średnich foremek na babkę, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
bułką tartą. Można też upiec je w jednej dużej formie na ciasto.Piernik pieczemy około 45 minut w 180°C . Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto się upiekło. Jeśli lepi się, znaczy że musimy jeszcze go podpiec.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony piernik można posypać
cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą, ale bez tego również smakuje wybornie.

* Proszę nie zamieniać
sody na
proszek do pieczenia, gdyż wtedy zamiast piernika najprawdopodobniej wyjdzie zakalec.PS. Z innych bardzo łatwych ciast polecam Szybką babkę z
kefirem.

R E K L A M A