Wykonanie

W mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z
cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć, co zajmuję trochę czasu, no i druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła.




Składniki:35 dag
margaryny lub
masła 82%1 ¾ szklanki
cukru7 dużych
jajek60 dag
mąki4 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
olejuPo około ½ buteleczki
olejku cytrynowego i
pomarańczowego (lub jeden z nich)Ewentualnie skórka otarta z
pomarańczy i/lub
cytryny1 niepełna łyżka
kakao (gorzkiego)Z 60 dag
mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy
proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z
cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy po jednym
jajku i ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu wszystkich
jajek, miksujemy jeszcze kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszamy na wolne obroty i dodajemy po trochu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. W międzyczasie dodajemy
olej i
olejki smakowe. Całość dobrze miksujemy po czym odlewamy około szklankę do osobnego naczynia, dodajemy do niej
kakao i dobrze mieszamy. Do jasnej masy dodajemy wcześniej odłożone ¾ szklanki
mąki i jeszcze raz dobrze miksujemy. Na koniec można jeszcze dodać otartą
skórkę z cytryny i/lub
pomarańczy, po czym wymieszać łyżką.Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować
margaryną (można wysypać
bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne ciasto i resztę jasnego).Babki pieczemy około 1 , 5 godziny w temperaturze około 160 ⁰ C.Po upieczeniu babki pozostawiamy jeszcze na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy, by lekko przestygły na około 15 minut w foremce, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne babki można po wierzchu posypać
cukrem pudrem.

R E K L A M A