ßßß
 
            
         Omleciki idealnie się sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru.Ciasto:4 jajka1 szklanka cukru1 Niepełna szklanka mąkiPlaska łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:500ml śmietany kremówki50ml ajerkoniaku1 cukier waniliowyDodatkowo:50g czekoladyBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy :)Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką i układamy niewielkie płaskie placki na blaszki wyłożone pergaminem.Omleciki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C około 7 minut, na jasno złoty kolor. Następnie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe, delikatnie odrywamy z papieru, i składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża.Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Omleciki idealnie się sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru.Ciasto:4 jajka1 szklanka cukru1 Niepełna szklanka mąkiPlaska łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:500ml śmietany kremówki50ml ajerkoniaku1 cukier waniliowyDodatkowo:50g czekoladyBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy :)Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką i układamy niewielkie płaskie placki na blaszki wyłożone pergaminem.Omleciki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C około 7 minut, na jasno złoty kolor. Następnie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe, delikatnie odrywamy z papieru, i składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża.Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. R E K L A M A
R E K L A M A