ßßß Cookit - przepis na Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :)

Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :)

nazwa

Wykonanie

Kopa jest idealnym ciastem na lato, szczególnie dla osób które upał zniechęca do pieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :)
Składniki:
200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu)
1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru)
½ szklanki rodzynek
1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.)
Około 1kg różnych, ulubionych owoców
600ml śmietany kremówki
3 śmietan-fixy
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do ozdoby:
Prażone płatki migdałowe i kolorowa posypka
Biszkopty kroimy w kawałki około centymetrowej wielkości i zalewamy alkoholem. Dodajemy rodzynki, bakalie i pokrojone w kawałeczki owoce.
Następnie ubijemy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek.
Następnie ozdabiamy resztą śmietany, owocami, płatkami migdałowymi i kolorową posypką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem.
R E K L A M A
>
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2012/06/kopa-pszczynska-z-bita-smietanka-i.html