Wykonanie

piankowa prawie tygrysia i prawie rolada to wariacja na temat ptasiego mleczka :)cieniutki
biszkopt i puszyste środek ( dla pewnego 4-latka była to pianka ze smerfojagód ;)) kilka m&m'sów na wierzchu i mamy pyszne niedzielno-popołudniowo-
kawowe ciasto.zapraszamskładniki ( 12 kawałków):
biszkopt:4
jajka8 łyżek
cukruszczypta
soli8 łyżek
mąki2 łyżeczki
kakaobiałka ubić ze szczypta
soli na sztywno pod koniec ubijania dodać po łyżce
cukru cały czas ubijając. dodać po 1
żółtku dalej ubijając na mniejszych obrotach. do masy przesiać
mąkę i delikatnie wymieszać. oddzielić kilka łyżek ( ok 1/4) do osobnej miseczki, dodać
kakao i wymieszać.
kakaową masę przełożyć do tutki i wycisnąć na wyłożona papierem dużą blachę ( taka jak do pizzy) paski . na wierzch wzorków ( paski lub esy floresy) delikatnie wyłożyć białą masę. piec ok 15 minut w temp 170 stopni. po upieczeniu wyjąć , przykryć czystą ściereczką.pianka:2
galaretki (wieloowocowe-niebieskie)1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego2-3 łyżki
cukrugalaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dodać
cukier, zostawić do wystudzenia. zimna
galaretkę ubić mikserem tak długo aż powstanie z niej dość gęsta piana, następnie dodać
mleko i dalej ubijać, aż jeszcze trochę zgęstnieje. odstawić na ok 5-10 minut do lodówki. zimną masę wyłożyć na wierzch
biszkopta ( odkładając kilka łyżek do dekoracji) , następnie delikatnie zwinąć odrywając jednocześnie ciasto od papieru ( na którym było pieczone). udekorować wierzch wyciskając kleksy z pozostałej masy, w które wcisnąć
cukierki.kilka
cukierków na wierzch ( opcjonalnie)zostawić na godzinę w lodówce do całkowitego stężenia.