Wykonanie

dziś coś pieczonego, ale nie słodkiego czyli
serowo-
cebulowe koszyczki . przepis stworzony do zabawy ze smakowita pajdą.Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym ,ze smakuje prawie jak domowy smalczyk :) prawie , bo brakuje tylko chrupiących skwarek :) jest idealny do kruchego ciasta, bo nie dość że nadaje mu aromat to jeszcze lekko je doprawia.jesli ktoś lubi kapuśniaczki , paszteciki i
krakersy to koszyczki
będa mu smakować.zapraszamskładniki na 6 koszyczków:ciasto:szklanka
mąki1/2 szklanki startego
żółtego sera6 łyżek smalczyku smakowita pajda z
ziołami ogrodowymi2 łyżki zimnej
wodynadzienie:1 łyżka
oleju2 duże
czerwone cebule1/3 szklanki białego
wytrawnego wina1 łyżeczka
cukruszczypta
chilisól pieprz do smaku z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
cebule pokroić w
pióra, podsmażyć na
oleju, zalać
winem, dodać
cukier i dusić aż
cebula zmięknie a
wino się zredukuje. dodać
chili ,
sól ,
pieprz do smaku.schłodzone ciasto rozwałkować na 3-4 mm, wyciąć kółka.
ciastem wyłożyć foremki, nałożyć farsz. resztę ciasta rozwałkować i pokroić na paski, ułożyć w kratkę.koszyczki piec ok 15 minut w temp ok 180 stopni.

Przepis zgłaszam do zabawy “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda