Wykonanie


Focaccia czyli włoski "chlebek" świetnie sprawdza się jako przystawka, przekąska ale i obiad.Ta wersja jest bez
drożdży, więc można ją nazwać expresową:)Przepis był inspirowany wersją bazową z książki Micheli Neri "Przekąski"

Składniki:1 i 1/4 szklanki
wody (300ml)1/2 szklanki
masła (125g)2 szklanki
mąki (300g)4
jajka250g gorgonzoli80g posiekanego
świeżego szpinaku5 białych podsmażonych
szparagówkilka czarnych
oliwek do przybrania
sól
Przygotowanie:
Wodę ze szczyptą
soli wlej do rondla. Dodaj pokrojone
masło i zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij z palnika, dodaj
mąkę i zmiksuj na gładką masę. Postaw znowu na ogniu (małym) i gotuj, mieszając do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od powierzchni rondla. Zdejmij i przestudź.Wbijaj po jednym
jajku do wystudzonej masy, cały czas mieszając. Następnie dodaj pokruszoną gorgonzolę (200g), posiekany
szpinak i
szparagi i dobrze wymieszaj całość. Resztę (50g) gorgonzoli wraz z
oliwkami ułóż na wierzchu.Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23cm (ja użyłam 2 keksówek) i wstaw do rozgrzanego do 180* piekarnika na 25-30min, aż ciasto wyrośnie i
zrobi się złocistobrązowe.Podawaj na ciepło bądź w temperaturze pokojowej.Smacznego!