Wykonanie
Fasolki szparagowej od zatrzęsienia! A ja w skowronkach, bo uwielbiam smak tego młodego i delikatnego strąka:DTrochę poszłam na łatwiznę, bo danie to jest bardzo proste i szybkie, ale łatwizna nie dotyczy w żaden sposób jakości tego dania. Gotuję
fasolkę 10 minut, później wrzucam na
oliwę i dodaję trochę pikanterii! Połączenie z
płatkami chilli, prażonym
słonecznikiem i
serem pecorino moim zdaniem doskonałe:)W tej wersji,
fasolkę można by śmiało nazwać lżejszym zamiennikiem
makaronu spaghetti:DDanie świetnie spisuje się jako lekki obiad, jako dodatek do dania głównego bądź zdrowa
sałatka / przekąska.Po ostatnich słodkościach mam nadzieję, że dogodziłam lżejszą potrawą:)

Składniki (na 2 porcje):500 g
zółtej fasolki szparagowejoliwa z oliwekmielone
płatki chilli2 garści tartego
sera pecorino (lub
parmezanu)3 garści prażonego
słonecznikaświeże
zioła (u mnie
bazylia)
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę opłucz i odetnij końcówki strąków. Wrzucić do osolonej wrzącej
wody i gotuj przez 10minut. Następnie odcedź i wrzuć na
oliwę z oliwek i smaż na patelni przez kilka minut w towarzystwie
chilli i prażonego
słonecznika. Możesz do smaku doprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Wyłóż zawartość patelni na talerz, posyp
parmezanem i udekoruj świeżymi
ziołami. Podawaj ciepłe, bądź w temperaturze pokojowej zabierz jako sałatkę/przekąskę do pracy.Smacznego:)!