Wykonanie
Rolada ze
szpinakiem,
wędzonym łososiem i
serkiem chrzanowym to przepis szybki, prosty i bardzo efektowny, dlatego idealnie nadaje się na przyjęcia:) Przepis dostałam od swojej kosmetyczki i podejrzewam, że już wielu z Was go próbowało:) Mnie zauroczył kolorystyką i oczywiście smakiem!:) Pycha!Jeśli nie przepadacie za
chrzanowym serkiem, możecie użyć
śmietankowego. Jeśli natomiast nie macie
chrzanowego w lodówce, wymieszajcie po prostu
śmietankowy z
chrzanem:)Przy okazji zachęcam Was do głosowania na inny mój przepis (tutaj) biorący udział w konkursie "Kulinarny Blog 2012"

Składniki (porcja na 1 roladę):500g
szpinaku mrożonego4
jajka (4
żółtka + 4 ubite na sztywno
białka)2 ząbki
czosnku (opcjonalnie)2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
masłaświeżo mielony
pieprzłosoś wędzony w plastrach 200-300g (w zależności od upodobań)
serek chrzanowy 150-180g (może być też
śmietanowy +
chrzan bądź sam
śmietankowy)

Przygotowanie:
Szpinak usmaż na masełku i dopraw przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i świeżo mielonym
pieprzem. Po ostygnięciu Dodaj
żółtka,
mąkę, a następnie wmieszaj powoli ubite
białka. Jednolite ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w rozgrzanym do 180* piekarniku przez 15-20minut. Ciepłe upieczone ciasto
zwiń wraz z pergaminem w rulon i pozostaw do ostygnięcia.Ostygnięte ciasto rozwiń, posmaruj
serkiem, ułóż na nim plastry
wędzonego łososia i ponownie zroluj (tym razem ciasno i dokładnie). Roladę
owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 2godziny, aby się schłodziła. Podawaj pokrojone w plastry.Smacznego:)