ßßß
Składniki (porcja na 1 roladę):500g szpinaku mrożonego4 jajka (4 żółtka + 4 ubite na sztywno białka)2 ząbki czosnku (opcjonalnie)2 łyżki mąki pszennej1 łyżka masłaświeżo mielony pieprzłosoś wędzony w plastrach 200-300g (w zależności od upodobań)serek chrzanowy 150-180g (może być też śmietanowy + chrzan bądź sam śmietankowy)
Przygotowanie:Szpinak usmaż na masełku i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. Po ostygnięciu Dodaj żółtka, mąkę, a następnie wmieszaj powoli ubite białka. Jednolite ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w rozgrzanym do 180* piekarniku przez 15-20minut. Ciepłe upieczone ciasto zwiń wraz z pergaminem w rulon i pozostaw do ostygnięcia.Ostygnięte ciasto rozwiń, posmaruj serkiem, ułóż na nim plastry wędzonego łososia i ponownie zroluj (tym razem ciasno i dokładnie). Roladę owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 2godziny, aby się schłodziła. Podawaj pokrojone w plastry.Smacznego:)