ßßß
Składniki:1 cebulaoliwa z oliwek3 główki brokuła750 ml bulionu warzywnegomała śmietana 182 łyżeczki rozmarynu1 łyżeczka kurkumy1 łyżka majerankugałka muszkatałowapieprz i sólPrzygotowanie:Cebulkę siekamy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy cebulka będzie już szklista dodajemy podzielone na różyczki brokuły, dolewamy bulion i dusimy na wolnym ogniu do momentu aż brokuły będą miekkie. Dodajemy rozmaryn, kurkumę i majeranek oraz ścieramy odrobine gałki muszkatałowej. Miksujemy całość blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy dwie łyżki śmietany oraz pieprz i sól do smaku.Dekorujemy róźyczkami brokuła i podajemy. Można się cieszyć pełnią smaku dodając posmażone na chrupko grzanki z pokrojonego w kostkę chleba.