Czasem trzeba coś szybko ugotować a że pomidorki z lata zaprawione czekają na półce w piwnicy od razu przyszła mi na myśl zupa krem z pomidorów letnich. Robi się ją szybko a smak pomidorów wyśmienity. Podałam ją tym razem z grzankami natartymi czosnkiem oczywiście domowymi :) ale równie dobrze smakuję tylko z łyżką śmietany i świeżą bazylią.SKŁADNIKI: ok 6 porcjipomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też są ok )1,5 l bulionu warzywnego (o bulionetkach pisałam tu klik)1 cebula3 ząbki czosnku1 gałązkę rozmarynu3 gałązki bazyliioliwa 4-5 łyżeksól, świeżo zmielony pieprz do smakuśmietanę do polania na naszym kremieDodatkowo do podaniagrzanki (ja zrobiłam czosnkowe)SPOSÓB WYKONANIA :- w garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę dodaję posiekany czosnek i pokrojona w kostkę cebulę- chwilkę podsmażam dodaję pomidory wraz z sokiem duszę ok 3-5 minut po czym dodaję bulion warzywny i gałązkę rozmarynu gotuję ok 15 minut i wrzucam gałązki bazylii gotuję jeszcze ok 3 minuty po czym doprawiam pieprzem jeżeli jest taka potrzeba to solą morską- wszytko razem miksuję na gładką zupę podaję z polaną śmietaną oraz świeżą bazylią- świetnie smakuję w towarzystwie grzanek czosnkowych ( smaruję pociętą bagietkęmasłem zapiekam razem z czosnkiem w łupinkach po czym rozsmarowuję czosnek po grzankach i tnę na kawałki)Szybko smacznie aromatycznie :) tylko zajadaćSmacznego