ßßß
 
            
         Składniki (na ok. 4 porcje):1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg)2 cebule2 łodygi selera naciowego2 pokaźne marchewkigłówka czosnku1 cytrynaoliwasól i pieprz1 l bulionu drobiowegoPrzygotowanie:Myjemy mięso i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę na szyjce wzdłuż. Odcinamy szyjke przy nasadzie a pozostałą skórką zamykamy otwór naciągając ją na pierś kurczaka. Szyjkę zachowujemy by dodać ją później do pieczenia. Posypujemy gotową mieszanką przyprawową do kurczaka ( można ją zrobić samemu poprzez zmieszanie papryki, czosnku, soli, pieprzu i innych przypraw na które akurat macie chęć ), pieprzymy, skrapiamy oliwą i wcieramy przyprawy w mięso. Zawijamy kurczaka w folię i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Na 30 minut przed planowanym pieczeniem wyjmujemy kurę z lodówki. Cytrynę dokładnie myjemy, osuszamy i nakłuwamy ze wszystkich stron. Wkładamy ją do rozgrzewającego się piecyka na 3 minuty by podnieść jej temperaturę po czym od razu „nadziewamy” nią kurczaka. Poprzez parowanie nada ona niesamowitego smaku i zachowa wilgoć mięsa.Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Warzywa kroimy na ok. 2 cm. plastry. Czosnek dzielimy na ząbki i miażdzymy je bez obierania. Wkładamy warzywa do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia skrapiamy oliwą i mieszamy. Na warzywa kładziemy kurczaka, wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy tempeaturę do 200 stopni na około 1,5 godziny. W połowie pieczenia polewamy kurczaka wytopionymi sokami.Gdy kurczak będzie gotowy odkłądamy go na bok, zawijamy w folie aluminiową i przykrywamy szmatką by nie ostygł.
Składniki (na ok. 4 porcje):1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg)2 cebule2 łodygi selera naciowego2 pokaźne marchewkigłówka czosnku1 cytrynaoliwasól i pieprz1 l bulionu drobiowegoPrzygotowanie:Myjemy mięso i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę na szyjce wzdłuż. Odcinamy szyjke przy nasadzie a pozostałą skórką zamykamy otwór naciągając ją na pierś kurczaka. Szyjkę zachowujemy by dodać ją później do pieczenia. Posypujemy gotową mieszanką przyprawową do kurczaka ( można ją zrobić samemu poprzez zmieszanie papryki, czosnku, soli, pieprzu i innych przypraw na które akurat macie chęć ), pieprzymy, skrapiamy oliwą i wcieramy przyprawy w mięso. Zawijamy kurczaka w folię i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Na 30 minut przed planowanym pieczeniem wyjmujemy kurę z lodówki. Cytrynę dokładnie myjemy, osuszamy i nakłuwamy ze wszystkich stron. Wkładamy ją do rozgrzewającego się piecyka na 3 minuty by podnieść jej temperaturę po czym od razu „nadziewamy” nią kurczaka. Poprzez parowanie nada ona niesamowitego smaku i zachowa wilgoć mięsa.Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Warzywa kroimy na ok. 2 cm. plastry. Czosnek dzielimy na ząbki i miażdzymy je bez obierania. Wkładamy warzywa do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia skrapiamy oliwą i mieszamy. Na warzywa kładziemy kurczaka, wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy tempeaturę do 200 stopni na około 1,5 godziny. W połowie pieczenia polewamy kurczaka wytopionymi sokami.Gdy kurczak będzie gotowy odkłądamy go na bok, zawijamy w folie aluminiową i przykrywamy szmatką by nie ostygł. Przygotowanie sosu:Blachę bądź naczynie żaroodporne stawiamy na gaz. Widelcem rozgniatamy warzywa oraz szyjkę i chwilę gotujemy. Możemy odciać skrzydełka od kurczaka, rozdrobnić je i dodać do sosu. Dolewamy kieliszek wina by wzmocnić smak i gotujemy kilka minut. Po chwili dolewamy ok 0,7 litra bulionu drobiowego, łyżką zdrapujemy z blachy przypieczone aromaty i pozwalamy się gotować kilkanaście minut. Po osiągnieciu zadowalającej nas konsystencji przelewamy sos przez sitko na którym przecieramy wszystkie warzywa i inne pyszne składniki tworząc jedwabisty sos. Zbieramy większość tłuszczu po czym odcedzony sos przelewamy do garnuszka dodajemy łyżkę mąki i gotujemy w razie potrzeby by jeszcze zagęścić.Następnie dzielimy kurczaka na częśc, podajemy z dodatkami i polewamy sosem. Ja podałem mięso z zielonym puree ziemniaczanym oraz brokułami.
Przygotowanie sosu:Blachę bądź naczynie żaroodporne stawiamy na gaz. Widelcem rozgniatamy warzywa oraz szyjkę i chwilę gotujemy. Możemy odciać skrzydełka od kurczaka, rozdrobnić je i dodać do sosu. Dolewamy kieliszek wina by wzmocnić smak i gotujemy kilka minut. Po chwili dolewamy ok 0,7 litra bulionu drobiowego, łyżką zdrapujemy z blachy przypieczone aromaty i pozwalamy się gotować kilkanaście minut. Po osiągnieciu zadowalającej nas konsystencji przelewamy sos przez sitko na którym przecieramy wszystkie warzywa i inne pyszne składniki tworząc jedwabisty sos. Zbieramy większość tłuszczu po czym odcedzony sos przelewamy do garnuszka dodajemy łyżkę mąki i gotujemy w razie potrzeby by jeszcze zagęścić.Następnie dzielimy kurczaka na częśc, podajemy z dodatkami i polewamy sosem. Ja podałem mięso z zielonym puree ziemniaczanym oraz brokułami. Smacznego !!!
Smacznego !!!