Wykonanie
Bywają dni kiedy nie mamy kompletnie nic w lodówce i ciarki przechodzą nam po plecach kiedy do drzwi pukają niespodziwani goście. Wypadałoby ich czymś poczęstować, ale czym….??? Ciasta nie ma, a w pudełkach po cukierkach są jedynie papierki. Nie musicie się jednak martwić o ile macie w spiżarni
jabłka i uda Wam się odkopać dawno zapomniany
budyń waniliowy. Do dzieła….
Składniki:4
jabłkawodacukier4 łyżki
dżemucynamonSos
waniliowy :2 szklanki
mleka1 łyżka
cukru waniliowego lub opcjonalnie laska
wanili1 łyżka
masła1
jajko3 łyżki
cukru1/2 opakowania budyniu
waniliowegoPrzygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć.
Jabłka gotujemy w osłodzonej wodzie do chwili aż zmiękną.Kiedy będą już gotowe odączamy je, wykładamy do miseczki przeciętą stroną do góry. Nadziewamy
dżemem i zalewamy gotowym sosem
waniliowym.Przygotowanie sosu:Gotujemy 1 1/2 szklanki
mleka. Do gorącego
mleka dodajemy łyżkę
cukru waniliowego oraz łyżkę
masła.
Jajko mieszamy z
cukrem, połową opakowania budyniu oraz 0,5 szklanki
mleka.Powstałą miesznkę wlewamy do pozostałego gorącego
mleka, podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając.Kiedy sos zgęstnieje polewamy nim
jabłka.Całość można posypać delikatnie szczyptą
cynamonu.Smacznego
Incoming search terms:sos
waniliowy z budyniu
jabłko w sosie
waniliowym jak zrobic
jablka pieczone z sosem
waniliowympieczone
jabłka z sosem budyniowymsos z budyniu