ßßß
Składniki:4 jabłkawodacukier4 łyżki dżemucynamonSos waniliowy :2 szklanki mleka1 łyżka cukru waniliowego lub opcjonalnie laska wanili1 łyżka masła1 jajko3 łyżki cukru1/2 opakowania budyniu waniliowegoPrzygotowanie:Jabłka umyć, obrać i wydrążyć.Jabłka gotujemy w osłodzonej wodzie do chwili aż zmiękną.Kiedy będą już gotowe odączamy je, wykładamy do miseczki przeciętą stroną do góry. Nadziewamy dżemem i zalewamy gotowym sosem waniliowym.Przygotowanie sosu:Gotujemy 1 1/2 szklanki mleka. Do gorącego mleka dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz łyżkę masła.Jajko mieszamy z cukrem, połową opakowania budyniu oraz 0,5 szklanki mleka.Powstałą miesznkę wlewamy do pozostałego gorącego mleka, podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając.Kiedy sos zgęstnieje polewamy nim jabłka.Całość można posypać delikatnie szczyptą cynamonu.Smacznego
Incoming search terms:sos waniliowy z budyniujabłko w sosie waniliowym jak zrobic jablka pieczone z sosem waniliowympieczone jabłka z sosem budyniowymsos z budyniu