Wykonanie
Dzisiaj prosty przepis na szybkie, pyszne
ciasteczka krucho- maślane! Praktycznie nie wymagają zagniatania ani wałokwania. Moje mają kształt kwiatków, chociaż z gotowej masy możecie też po prostu formować kule i rozpłaszczać widelcem. Dodatek
czekolady możecie pominąć lub zastąpić kandyzowaną skórką lub drobno zmieloną
herbatą :)
ciasteczka:100 g miękkiego
masłaszklanka
mąki1/3 szklanki
cukru pudru50
gorzkiej czekoladyMasło miksować z
cukrem pudrem aż zbieleje. Stopniowo dodawać
mąkę (po łyżce) i miksować.
Czekoladę posiekać lub zemleć, dodać do ciasta i ponownie połączyć. Chłodzić około 20 minut.Od ciasta odrywać kawałki wielkości
orzecha laskowego, formować kulki, łączyć każde 5- 6 układając na blasze na kształt
płatków kwiatka. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.nadzienie:50 g
gorzkiej czekoladyłyżeczka płynnego
miodułyżeczka
cukru z
waniliąW miseczce nad kąpielą
wodną umieścić połamaną na kostki
czekoladę,
miód i
cukier z
wanilią. Gdy
czekolada się rozpuści energicznie wymieszać. Puste miejsca w ciasteczkach zapełniać
czekoladową masą, pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!